Sierbestrating, welke soorten zijn er?

Mike avatar

Mike op 03-06-2014

Sierbestrating blijft enorm populair. Heel gek is dat echter niet, sierbestrating zorgt immers voor een mooie en goed verzorgd ogende tuin en draagt daarnaast ook nog bij aan de waardestijging van een woning.

Sierbestrating

Diverse materialen voor sierbestrating

Er zijn veel verschillende soorten materialen voor sierbestrating, in dit artikel zullen we een aantal soorten bespreken.

Bestrating met bakstenen
Bakstenen bestrating is enorm duurzaam omdat de stenen vele jaren of zelfs eeuwen mee kunnen gaan en ook kunnen worden hergebruikt. Bakstenen worden gemaakt van klei en hebben daardoor een antieke uitstraling. Het bestraten met bakstenen geeft veel verschillende mogelijkheden en is erg milieuvriendelijk. De stenen zijn daarnaast kleurvast, vorstbestendig en nemen maar weinig water op.

Bestrating met betonsteen
Betonnen sierbestrating is net als bakstenen bestrating duurzaam, herbruikbaar en kleurvast. Ook deze stenen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het is wel aan te raden om betonnen stenen te gebruiken die van 'schoon' beton zijn gemaakt, dit betekend zonder toevoeging van zand, grind of cement. Beton bestrating is een relatief gezien goedkope manier van bestraten.

Halfverharde bestrating
Met halfverharde bestrating worden verhardingen bedoeld die bestaan uit split en grind. Deze manier van bestraten wordt in toenemende maten gebruikt omdat het gemakkelijk te verwerken is en daarnaast ook goedkoop is. Voor decoratief gebruik kan er beter worden gekozen voor grind vanwege de ronde vorm. Voor wandelpaden is het beter om gebruik te maken van split omdat dit wat hoekiger is en daardoor prettiger loopt. Deze soort bestrating is waterdoorlatend en minder kleurvast.

Natuurstenen bestrating
Bestrating met natuursteen geeft een (zoals de naam al doet vermoeden) zeer natuurlijk effect. Natuursteen is over het algemeen wel een stuk duurder dan andere steensoorten. Het is bij natuursteun aan te raden om te kiezen voor natuurstenen uit omringende landen. Natuurstenen uit verre landen is meestal van mindere kwaliteit en vaak verkregen door roofbouw op de natuur. Een aantal veel gebruikte natuursteen soorten zijn: leisteen, marmer, graniet en hardsteen.

Wilt u sierbestrating laten aanleggen?

Het is dan raadzaam om meerdere bestrating offertes aan te vragen bij verschillende bestraters en deze met elkaar te vergelijken. Zo bent u in staat te kiezen voor de bestrater die het best aansluit op uw wensen en behoefte en daarnaast kunt u ook aanzienlijk in kosten besparen.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!