Sierbestrating leggen, deel 3

Mike avatar

Mike op 23-12-2015

In de eerste twee delen (deel 1 en deel 2) over sierbestrating leggen heeft u kennis gemaakt met de voorbereidingen die komen kijken bij sierbestrating leggen en hoe u het zandbed klaar maakt om te bestraten. In dit derde deel van de vijf-delige reeks bespreken we het onderdeel 'opsluitbanden'. Lees snel verder!

opsluitbanden

Opsluitbanden plaatsen

Zodra het zandbed voldoende is aangetrild en aangeharkt is het tijd om de opsluitbanden te plaatsen. Dit is een klus die een belangrijk onderdeel vormt van sierbestrating leggen. De opsluitbanden zorgen er immers voor dat de bestrating in een later stadium niet gaat schuiven, inzakken en/of gaten gaat vertonen. De opsluitbanden zorgen er dus voor dat de bestrating in de juiste staat blijft.

Opsluitbanden worden altijd iets lager geplaatst dan de bestrating zelf. Dit heeft een functionele en een optische werking. Enerzijds kan regenwater gemakkelijk wegvloeien en blijft zodoende niet op de bestrating liggen, anderzijds worden de opsluitbanden meestal weggewerkt zodat deze niet meer zichtbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld met aarde en/of beplanting.

Aan alle zijdes van de bestrating worden opsluitbanden geplaatst, waarbij u een ruime keuze heeft aan verschillende soorten opsluitbanden en verschillende materialen. Er zijn zelf flexibele opsluitbanden voor bijvoorbeeld een slingerend tuinpad verkrijgbaar. Zorg wel altijd voor de juiste opsluitbanden; een oprit heeft meer te verduren dan een tuinpad en vereist daarom bredere oplsuitbanden.

De opsluitbanden plaatst u goed verankerd in de grond en uiteindelijk komen deze 2 á 3 centimeter lager te liggen dan de uiteindelijke bestrating. Controleren doet u middels het touwtje en de waterpas.

Nadat de opsluitbanden op hun plek liggen trilt u nogmaals het zandbed stevig aan en is het tijd voor de belangrijkste stap in onze vijfdelige reeks: de sierbestrating leggen.

Hoe dit precies in zijn werk gaat leest u in ons volgende deel over sierbestrating leggen.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!