Sierbestrating leggen, deel 1

Mike avatar

Mike op 02-11-2015

In deze vijfdelige serie nemen we u mee in de wereld van sierbestrating leggen. Stap voor stap leggen we uit wat er allemaal komt kijken bij sierbestrating leggen. Van de voorbereiding tot de laatste finishing touch. In dit eerste deel bespreken we de voorbereiding die vooraf gaat aan het daadwerkelijk leggen van de sierbestrating. Lees snel verder!

Sierbestrating leggen

Voorbereiding

Om aan het einde van dit stappenplan daadwerkelijk te kunnen gaan genieten van uw nieuwe sierbestrating is het belangrijk om alle stappen stapsgewijs te volgen. Uiteraard begint het dan bij de voorbereiding. U kunt moeilijk zonder duidelijk plan beginnen met stenen in de grond te leggen, u heeft een bestratingsplan nodig.

Bestratingsplan

Het bestratingsplan stelt u zelf, of in samenwerking met een tuinarchitect of hovenier, op om een nauwkeurig beeld te verkrijgen van uw tuin en de mogelijke inpassing van de sierbestrating.

Het is belangrijk dat u de tuin zeer nauwkeurig opmeet en hem op schaal tekent, waarbij u ook de aanwezig muren, deuren en waterafvoeren niet moet vergeten. Als u de volledige tuin heeft uitgetekend gebruikt u een doorschijnend vel papier om de bestrating die u wenst tot in de detail uit te tekenen.

Dat uittekenen in detail is een belangrijk onderdeel van het bestratingsplan. Door zeer gedetailleerd te werk te gaan kunt naderhand een juiste inschatting maken over de benodigde materialen en het vereiste vulzand. Zorg dat u rekening houdt met een marge: zo'n 15% van het zand en ongeveer 10% van het bestratingsmateriaal gaan verloren in het gebruik.

Algemene afmetingen

Om de juiste afmetingen te bepalen hebben we een aantal algemene afmetingen en toepassingen voor u op een rijtje gezet.

Kleine paadjes of stenen die een onderbroken pad vormen in het gras zijn ongeveer 25 tot 30 cm breed en hebben een afstand van zo'n 60-70 centimeter tussen het midden van de ene steen naar het midden van de andere steen. Een normaal looppad heeft een gemiddelde breedte van ongeveer 90 centimeter.

Opritten voor auto's beslaan meestal twee banen die elk 40 tot 60 centimeter breed zijn. De afstand tussen de autowielen is ongeveer 120 tot 140 centimeter.

Terrassen zijn mooi in uw tuin, maar kies royaal als de ruimte het toelaat. Bij een cirkelvormig terras minimaal 300 cm doorsnee en bij een hoekig terras minimaal 300 x 300 centimeter.

Het zandbed voorbereiden

Als u het bestratingsplan tot in detail hebt uitgewerkt en de benodigde materialen in huis hebt gehaald kunt u beginnen met de voorbereidingen voor het zandbed. Het zandbed vormt de ondergrond van de sierbestrating.

Uiteraard zult u allereerst bestaande elementen die zich op de plaats van de nieuwe sierbestrating bevinden moeten verwijderen. Oude stenen kunnen verwijderd worden, planten kunt u desgewenst een andere plaats in de tuin geven.

Middels paaltjes en draad zet u de juiste maten uiteen. Voor de juiste breedtemaat van het zandbed zult u bij de breedte van de bestrating en de opsluiting minstens 10 centimeter aan iedere kant bij moeten tellen. Het zandbed moet immers breder zijn dan de bestrating en de opsluiting die er om heen zit.

De dikte van het zandbed is afhankelijk van de ondergrond, de zwaarte van de bestrating die er op komt te liggen en de toekomstige belasting van de bestrating. Een oprit voor een garage wordt bijvoorbeeld zwaarder belast dan een pad in de tuin en zal zodoende een dikker zandbed nodig hebben. Gemiddeld volstaat hierbij een zandbed van 25 á 30 centimeter.

Betreft het een vrij vaste ondergrond dan kunt u uitgaan van een zandbed van 10 á 15 centimeter. Bij slappere grond en bij kleigrond kunt u beter 10 centimeter dieper graver. Een onderbed van grof grindzand á 10 centimeter voorkomt in dat geval eventuele verzakkingen.

zandbed
Vervolgens kunt u de teelaarde afgraven en deze op een andere plaats bewaren. Hierna kunt u starten met het vast timmeren van planken tegen de paaltjes aan de zijkant van de afgegraven kuil. De bovenkant van deze planken laat zien op welke hoogte de bestrating komt te liggen. Zorg er uiteraard wel voor dat de planken waterpas liggen. Dit controleert u eenvoudig door een waterpas op de bovenkant van de planken te leggen. Let er ook op dat bij het storten van het zandbed de kantplanken goed op hun plek blijven.

Deel 2 van de sierbestrating reeks

In ons volgende deel van deze vijfdelige reeks over sierbestrating leggen gaan we verder in op het aanleggen van het zandbed.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!