Sierbestrating laten leggen

Mike avatar

Mike op 12-10-2015

Bent u van plan om sierbestrating in uw tuin te laten leggen? Een goed plan! Sierbestrating is namelijk niet alleen mooi, maar ook erg handig. Lees snel verder waarom!

Sierbestrating in tuin

Wat is sierbestrating?

Sierbestrating in uw tuin is, zoals het woord al doet vermoeden, bestrating die op sierlijke wijze in elkaar wordt gelegd. Alle losse onderdelen vormen samen één geheel.

Sierbestrating wordt formeel ook wel elementenverharding genoemd. In de volksmond spreken we gewoon van bestrating of plaveisel. Feitelijk is het niets meer en minder dan losse elementen met elkaar verbinden zodat er één mooi geheel uit ontstaat. Sierbestrating is wat dat betreft al eeuwenoud en nog steeds mateloos populair.

Het voordeel van sierbestrating is dat, door het gebruik van losse elementen, deze eenvoudig te herstellen is in geval van schade, verzakking en dergelijken. Ook is de waterdoorlatendheid een van de sleutels tot het succes van sierbestrating. De mate van waterdoorlatendheid is erg belangrijk bij sierbestrating.

Verschillende soorten sierbestrating

In de tuin wordt sierbestrating toegepast om paden aan te leggen, terrassen te creëren en verschillende onderdelen binnen de tuin met elkaar te verbinden. De mogelijkheden zijn eindeloos: getrommelde, on-getrommelde, strakke en na-behandelde vorm. Ook de gebruikte materialen bieden een grote diversiteit en maken het mogelijk om geheel uw eigen stijl binnen de tuin te creëren. Wat dacht u bijvoorbeeld van; betontegels, kinderkopjes, kasseien, klinkers of natuursteen als elementen die gebruikt kunnen worden voor de sierbestrating in uw tuin?

Onderhoud

Sommige soorten sierbestrating behoeven de komende 100 jaar nauwelijks onderhoud. Het is dan ook de reden dat veel mensen in eerste instantie kiezen voor sierbestrating in plaats van bijvoorbeeld een gazon. Met sierbestrating heeft u zo goed als geen onderhoud, vooral als u voor de zeer duurzame varianten gaat zoals bijvoorbeeld de kinderkopjes.

Toch kiezen veel mensen er voor om niet de gehele tuin te laten bestraten, maar maken zij samen met de vakman een ontwerp waarbij sierbestrating en natuurlijke elementen elkaar afwisselen.

Een expert kan in samenspraak met u een geheel unieke vormgeving van uw tuin voor u realiseren, waarbij de sierbestrating en de overige elementen van uw tuin samen één uniek geheel vormen: uw eigen paradijs, grenzend aan uw eigen woning!

Extra tip bij sierbestrating

Als u besluit om samen te gaan werken met een professional, vergelijk dan zeker meerdere vaklui met elkaar. Onderlinge prijzen willen namelijk nogal eens verschillen en door te vergelijken en weloverwogen keuzes te maken kunt u flink besparen op de kosten voor het laten aanleggen van de sierbestrating.

In sommige gevallen kan een goede vergelijking u een besparing opleveren tot wel 40 procent op de kosten voor een bestrater!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!