Sierbestrating goed voorbereiden met een bestratingsplan

Mike avatar

Mike op 27-06-2014

Een tuin is voor veel mensen een plek om in te ontspannen. Om lekker in een tuin te kunnen zitten, heeft deze bestrating nodig in de vorm van bijvoorbeeld paden en een terras. Naast de praktische functie van bestrating, geeft het een tuin ook een bepaalde sfeer. Voor de aanleg van bestrating kunt u het beste een bestratingsplan opmaken, op deze manier bent u verzekerd van een goede voorbereiding.

bestratingsplan

Een bestratingsplan opstellen

Voordat u kan beginnen met bestraten is het wel handig om precies te weten wat en hoe u wilt bestraten. Maak eerst een nauwkeurige tekening van uw huidige tuin. Meet deze exact op en teken deze daarna op schaal na. Belangrijk hierbij is om ook de schuttingen, muren, deuren en waterafvoer mee te nemen. Daarna is het handig om een velletje doorschijnend papier over de plattegrond heen te leggen, hierop kunt u dan gemakkelijk de gewenste bestrating precies intekenen. Doe dit wel nauwkeurig, zo kunt u een goede schatting maken van de hoeveel bestratingsmateriaal en vulzand dat u denkt nodig te hebben. Bij het bestellen van het materiaal is het belangrijk dat u altijd iets meer besteld dan dat u daadwerkelijk zult gebruiken, er gaat namelijk gemiddeld zo'n 15% vulzand en zo'n 10% van het bestratingsmateriaal verloren bij het aanleggen van de bestrating.

Een aantal tips voor het bepalen van de juiste maten voor terrassen en paden
- Doorgaans heeft een normaal pad een breedte van zo'n 90cm.
- Kleine paadjes of steven die een onderroken pad vormen in het gras bijvoorbeeld, zijn meestal zo'n 25 tot 30cm breed en hebben een afstand van het midden van de ene steen naar het midden van de andere steen van ongeveer 65cm.
- Voor het aanleggen van een cirkel vorming terras kunt u het beste voor een doorsnee kiezen van minimaal 300cm.
- Een oprit voor een auto bestaat meestal uit 2 banen die elk zo'n 50cm breed zijn en de afstand tussen de autowielen is ongeveer 130cm.
- Zorg bij een terras met rechte randen voor minimale afmeting van 300x300cm. Mocht u er ruimte voor hebben dan kunt u beter voor iets ruimere maten kiezen, op die manier zit u wat royaler.

Wilt u toch graag de bestrating professioneel laten aanleggen door een stratemaker?

Dan raden we u aan om meerder bestrating offertes aan te vragen bij diverse stratenmakers en deze na ontvangst goed met elkaar te vergelijken. U kunt zo flink besparen op kosten en daarnaast eenvoudig kiezen voor de bestrating met de voor u beste prijs-kwaliteit verhouding.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!