Dé manieren om bestrating te reinigen

Mike avatar

Mike op 05-02-2016

Bestrating reinigen kan op verschillende manieren. Welke manier geschikt is in jouw situatie is afhankelijk van de bestrating het soort vuil waar je mee te maken hebt. Welke manieren er precies zijn om bestrating te reinigen? Ontdek ze in onderstaand artikel!

Bestrating reinigen manieren

Manieren om bestrating te reinigen

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk optimaal kunnen genieten van de bestrating in je tuin of op de oprit. Dan is het noodzakelijk om van tijd tot tijd de bestrating te reinigen. Dit kan op verschillende manieren en welke manier het handigst is is afhankelijk van de bestrating die in je tuin of oprit ligt en het soort vuil waar de bestrating mee te maken heeft. Vaak kun je de tegels zelf reinigen, maar soms is het verstandiger om het reinigen van de bestrating door een vakman uit te laten voeren. We beginnen met de eenvoudigste vorm van bestrating reinigen.

Eenvoudige reiniging

Voorkomen is beter dan genezen en door regelmatig de bestrating schoon te vegen voorkom je hardnekkig vuil. Los zand, bladeren van de bomen e.d. kun je het best direct schoonvegen zodat het geen kans krijgt zich aan de tegels te hechten.

Om de bestrating nog iets grondiger te reinigen kun je met warm water en groene zeep of azijn de bestrating schrobben. Dit kan bij elk soort tegel, maar je moet wel rekening houden met de hardheid van de borstel. Voor betontegels en natuursteen werk je het best met een harde borstel, voor gladde tegels als siertegels gebruik je een zachte borstel om krassen en scheuren in de bestrating te voorkomen.

Hardnekkig vuil

Bovenstaande eenvoudige reiniging scheelt een hoop, maar het kan natuurlijk voor komen dat hardnekkig vuil zich hecht aan de tegels of dat je te maken krijgt met groene uitslag. Om hardnekkig vuil te reinigen gebruik je speciale reinigingsmiddelen welke je vaak in een bouwmarkt of tuincentrum kunt aanschaffen. Qua prijs moet je rekenen op bedragen die liggen tussen de € 10,- en € 30,-.

Reinigingsmiddelen voor hardnekkig vuil bestaan vaak uit chemicaliën en daarom is het belangrijk dat je op de juiste manier te werk gaat. Lees daarom altijd voor gebruik de gebruiksaanwijzing zodat je precies weet welke hoeveelheid je van het reinigingsmiddel moet gebruiken en op welke wijze je de tegels het best kunt reinigen. Extra opletten dat je wel het juiste reinigingsmiddel gebruikt bij het soort tegel.

Vraag het bij twijfel altijd even na bij de bouwmarkt of het tuincentrum waar je het product aanschaft, want in sommige gevallen kan het reinigingsmiddel (onherstelbare) schade toebrengen aan de tegels.

Bestrating reinigen met hogedrukreiniger

Je kunt bestrating ook goed reinigen met een hogedrukreiniger. Echter moet je erg goed opletten of de bestrating wel geschikt is om te reinigen met een hogedrukreiniger. Zoals het woord al aangeeft wordt met een hogedrukreiniger water met hoge druk tegen de bestrating gespoten. Niet alle tegels zijn hier tegen bestand en kunnen beschadigen door de harde straal uit de hogedrukreiniger. Siertegels zijn hier een goed voorbeeld van; deze kunnen poreus worden door behandeling met een hogedrukreiniger waardoor hardnekkig vuil zich juist nog beter kan hechten aan de sierbestrating. Gebruik voor dit soort bestrating liever een zachte borstel om beschadigingen te voorkomen.

Bestrating laten reinigen door een specialist

Om verschillende redenen kun je er voor kiezen om de bestrating te laten reinigen door een vakman.

Misschien omdat je niet zeker bent van de juiste reinigingsmethode, misschien ontbreekt het je aan tijd, misschien heb je er gewoon geen zin in. Wat je redenen ook moge zijn; als je besluit de bestrating te laten reinigen door een professional is het raadzaam om meerdere firma's met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt qua specialist. Onderling hanteren firma's uiteenlopende prijzen voor dezelfde diensten. Door deze firma's met elkaar te vergelijken verzeker je jezelf van de laagste prijs om de bestrating in je tuin of oprit te laten reinigen. Mensen die de vergelijking al eerder maakten konden rekenen op een besparing die makkelijk kon oplopen tot wel 40% van de totale reinigingskosten!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!