Bestraten in 5 stappen

Mike avatar

Mike op 27-01-2015

Bestraten in vijf stappen. Moeilijker hoeft het niet te zijn. Uw bestrating kan eenvoudig in 5 stappen gelegd worden. Welke 5 stappen dit zijn leggen we uit in dit artikel.

Bestraten

Bestraten, bestrating of gewoonweg 'straten'

Bestraten, of in de volksmond eenvoudig 'straten' genoemd is het betegelen van uw oprit of tuin. Dit kan om een gedeelte van uw tuin gaan, maar bijvoorbeeld ook een pad wat u van het ene gedeelte van de tuin naar het andere leidt zodat dat u bij regenachtig weer niet door de modder hoeft te lopen. Door bestrating aan te leggen in uw tuin creëert u eenvoudig meerdere gedeeltes in dezelfde ruimte. Een goed bestrate tuin is een lust voor het oog en met mooi weer een geweldige plek om te vertoeven. Mits de bestrating goed is uitgevoerd natuurlijk!

Bestrating aanleggen

De bestrating aanleggen bestaat doorgaans uit vijf stappen welke in chronologische volgorde moeten worden opgevolgd. Een ervaren stratenmaker zal uw tuin of oprit altijd volgens deze stappen bestraten voor het optimale resultaat. Wordt dit goed uitgevoerd is de bestrating aanleggen (door een vakman) eenvoudig gedaan, maar wordt het bestraten in de verkeerde volgorde of helemaal niet volgens de 5 stappen gedaan kan dat veel tijd en geld kosten. De volledige bestrating zal uit uw tuin of oprit moeten worden gehaald en het volledige proces zal opnieuw in gang moeten worden gezet. Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker voor het bestraten van uw oprit of tuin!

Bestraten in vijf stappen

De 5 stappen die komen kijken bij het bestraten zijn in chronologische volgorde: een bestratingsontwerp maken, de fundering aanleggen, de stenen leggen, de voegen vullen en de bestrating aftrillen.

Bestratingsontwerp maken

Het mooiste schilderij begint met een schets, zo ook uw toekomstig terras, tuinpad of oprit. Maak (of laat dit door de vakman doen) een bestratingsontwerp maken. In dit ontwerp wordt uw tuin uitgetekend en kunt u uw wensen kenbaar maken. Aan de hand van dit ontwerp gaat de specialist (of uzelf natuurlijk) aan de slag met het bestraten.

Fundering aanleggen

Om te voorkomen dat uw terras of oprit na een tijdje schots en scheef ligt is het raadzaam om een stevige fundering aan te leggen. Een stratenmaker gebruikt hier een dikke laag geel zand (ophoogzand) voor zodat een zogenaamd 'zandbed' ontstaat. Gewone tuingrond is niet stevig genoeg om de bestrating in een later stadium te dragen en zal na verloop van tijd verzakken.

Stenen leggen

Als de voorbereidingen zijn getroffen is het tijd voor het 'echte werk'; het leggen van de stenen. Aan de hand van het bestratingsontwerp legt de stratenmaker de stenen in het bestratingsverband wat u samen met de vakman hebt opgetekend. Een ervaren specialist bestraat zo'n 3 m² per uur, afhankelijk van 'lastige details' in het ontwerp. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan een regenpijp waar het bestratingswerk omheen gelegd zal moeten worden. In dat geval zullen stenen op maat gemaakt moeten worden. Het leggen van stenen noemen we ook wel vlijen.

Om de bestrating ook in de toekomst goed op z'n plek te houden zal de stratenmaker zogenaamde 'opsluitbanden' om de bestrating leggen. Hiermee voorkomt u dat de stenen gaan verschuiven en zorgt u er voor dat uw bestrating ook in de toekomst blijft zoals het gelegd is.

Voegen vullen

Als alle stenen netjes op hun plaats liggen zal de vakman een grote hoeveelheid voegzand of betonmortel over de bestrating verspreiden. Dit is bedoeld om de voegen die door de stratenmaker zijn overgehouden tussen de tegels op te vullen. De voegen dienen ervoor om de bestrating te 'laten werken' en te voorkomen dat de stenen elkaar wegdrukken en zodoende scheef komen te liggen. Naar gelang de temperatuur zet steen uit of krimpt juist in en daarom zijn de voegen een essentieel onderdeel van het bestraten. Na het opvullen van de voegen zal er een restant zand achter blijven wat u gerust kunt laten liggen. Het regenwater verspreid het achtergebleven zand vanzelf verder in de voegen, daar voegzand altijd iets inzakt door de regenval.

Bestrating aftrillen

Voor de laatste stap zult u uw buren van tevoren even moeten waarschuwen; de bestrating aftrillen kan namelijk nogal wat lawaai veroorzaken. Het is echter wel noodzakelijk om deze laatste stap secuur uit te voeren. Door de bestrating af te trillen komt de bestrating extra stevig te liggen. Het aftrillen gebeurt met een trilplaat.

In sommige gevallen zal het aftrillen niet met een trilplaat gedaan worden, maar handmatig met een rubberen hamer. Als u bijvoorbeeld heeft gekozen voor dunne tegels of natuursteen kunnen deze beschadigen door de kracht van de trilplaat. Een rubberen hamer is in dat geval een uitstekende tool om de laatste hand aan de bestrating te leggen.

Na het aftrillen van de bestrating is uw oprit, terras of tuinpad klaar voor gebruik!

Bestraten: zelf doen of samenwerken met een specialist?

Aan het bestraten van uw oprit, tuinpad of terras zitten een aantal haken en ogen. Op het eerste oog lijkt het bestraten zelf niet eens zo heel moeilijk, maar bestrating aanleggen is toch echt wel een specialistisch vak. Wordt het verkeerd uitgevoerd en gaat de bestrating bijvoorbeeld verzakken kan de volledige bestrating er weer uit en zal het gehele proces opnieuw moeten worden uitgevoerd.

Ook het gebruikte materiaal tijdens het bestraten is specialistisch materiaal. Voor iedere stap van het bestraten worden andere materialen en tools gebruikt. Als u zelf niet over deze gereedschappen beschikt zult u deze moeten lenen en/of huren. Aan de huur van dergelijke gereedschappen hangt een behoorlijk prijskaartje.

Als laatste besteedt u natuurlijk kostbare tijd aan het bestraten. Een ervaren vakman doet 3 m² in een uur, maar bestraat u zelf ook een dergelijk oppervlakte in een uur tijd?

De beste prijs voor bestraten krijgt u altijd door verschillende experts met elkaar te vergelijken. Prijzen verschillen onderling behoorlijk. Door goed te vergelijken en juiste keuzes te maken kunt u eenvoudig tot wel 60% besparen op de bestrating van uw tuin of oprit!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!