Aanleggen van een zandbed

Mike avatar

Mike op 24-06-2014

Op het moment dat u wilt gaan bestraten zult u eerst een laag vulzand moeten aanleggen. Het is namelijk zo dat wanneer u dit niet doet en uw bestrating direct in de teelaarde legt, gras en mos snel over alles heen zullen groeien en water vast zal houden waardoor er kans op bevriezing bestaat in de winter. Op vulzand gedijt begroeien niet. In dit artikel leggen we uit hoe u het beste een zandbed kunt aanleggen.

Zandbed aanleggen

Stappen plan voor het aanleggen van een zandbed

Stap 1: vulzand uitstrooien; strooi het vulzand tussen de kantplanken, stamp het vervolgens goed aan met uw voeten en water het daarna met de tuinslang die u in broes stand zet. Laat hierna het zandbed een paar uur rusten zodat het kan inzakken en stabieler kan worden.

Stap 2: eventueel cement toevoegen; als u de ondergrond nog steviger wilt maken, dan kunt u een klein laagje van droog cement van ongeveer 2mm over het zandbed uitstrooien en het vervolgens door het zand heen harken en goed aanstampen.

Stap 3: afschot voor regenwaterafvoer; een terras of pad moet altijd een afschot krijgen dat een beetje schuin moet aflopen waardoor het water goed kan aflopen. Bij een smal pad kunt u dat doen door een torrende bestrating te maken. Een terras heeft een afschot van 1,5 tot 2cm per strekkende meter nodig. Bij een rond terras moet de buitenrand een klein beetje aflopen.

Stap 4: vlak afreien van het zandbed; vervolgens kunt u het zandbed glad gaan strijken, ook wel afreien genoemd. Dit kunt u het beste doen met een vlakke plank. In het geval van een zandbed voor een pad, kunt u het beste een lichte ronding uit de onderkant van de plank zagen. Op deze manier krijgt u direct een lichte bolling in het zandbed met dus een goede afwatering. Hierna is het zandbed klaar om te bestraten.

Op zoek naar bestrating?

Het is dan verstandig om meerdere bestrating offertes aan te vragen bij diverse leveranciers en deze vervolgens met elkaar te vergelijken. U bent zo namelijk in staat om aanzienlijk in kosten te besparen en daarnaast gemakkelijk te kiezen voor bestrating met de voor u beste prijs-kwaliteit verhouding.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!